טיפול בהתקפי חרדה ופאניקה
טיפול בהתקפי חרדה ופאניקה
התקפי חרדה ופאניקה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהתקפי חרדה הוא יעיל, פרקטי וקצר מועד. בטיפול מתמקדים בשיטות שונות להקלה במצוקה ברובד המחשבתי וההתנהגותי.
ברובד המחשבתי, מזהים מחשבות שמעוררות את החרדה, במיוחד את המשמעות המיוחסת לתגובות גופניות שונות ועובדים על הערכה מאוזנת ומדויקת יותר של שינויים גופניים ונפשיים.
בחלק ההתנהגותי של הטיפול, ישנה חשיפה לתחושות גופניות והסתגלות אליהן, כך שלא יהוו יותר מקור לבהלה.
הטיפול מכוון להפחתת הימנעויות באופן הדרגתי ולחזרה לחיים מלאים ומגוונים. בנוסף, הטיפול משלב אימון בשיטות הרפיה שונות ומיינדפולנס. מטופלים שעוברים טיפול כזה לרוב חווים הקלה כבר בטווח הקצר ולומדים כיצד להתייחס לתחושות ולמחשבות באופן שיפחית את עוצמתן וימנע את חזרתן בעתיד.
התקפי חרדה מאופיינים בתחושות של אימה ובהלה ומלווים בין היתר בתחושות כמו: קוצר נשימה, תחושת מחנק, דופק מואץ, תחושת סחרחורת ובחילה. המחשבות שמלוות את ההתקף מתאפיינות בפחד להתעלף, להשתגע, ללקות בהתקף לב או במחלה קשה. אנשים הסובלים מבעיה זו חווים את ההתקף כפתאומי, ללא טריגר כלשהו. הם מאמינים כי "משהו לא בסדר" איתם מבחינה גופנית או נפשית וממשיכים להאמין בכך למרות עדויות רפואיות שמראות אחרת. אנשים שסובלים מהתקפי חרדה עושים מאמצים להימנע ממצבים שעלולים לגרום להם להתקף נוסף. כתוצאה מכך, הם עלולים להימנע מפעילות ספורטיבית, סקס, שתיית קפה ואפילו עליה במדרגות (שגורמת לעליה בדופק). ללא טיפול פסיכולוגי מתאים, ההימנעויות מתרחבות ואיתן מצטמצמת היכולת להשתתף בפעילויות שונות ולתפקד באופן מלא.